Siirry pääsisältöön

Osta koira vastuullisesti

Suomen Koirankasvattajat SuKoKa
12. helmikuuta ·
Miten omilla valinnoilla voi välttää koiranostajan sudenkuopat? Mistä tietää, ettei tue pentutehtailua tai osta laittomasti maahantuotua koiraa? Mikä on vastuullinen valinta?

Koiran hankinta on yksi elämän suurista päätöksistä, jonka tulisi tuottaa iloa useita vuosia. Se on satsaus omaan ja perheen jokapäiväiseen arkeen ja iloon. Päätöksen tekoon kannattaa käyttää aikaa sekä harkintaa. Tärkeintä on olla selvillä sekä koiran, että kasvattajan taustoista ja motiivista. Kiireellä tulee helposti tehtyä valinta tunteella ja se saattaa kostautua jo nopeastikin koiran oltua jotain muuta, mitä oli oletus.

Mitä niillä papereilla tekee?

Hankkimalla Suomen Kennelliittoon rekisteröidyn rotukoiran vastuulliselta kasvattajalta, saat rekisteripapereiden avulla todisteen koiran alkuperästä. Rekisteripaperit kertovat, että vanhemmat täyttävät Suomen Kennelliiton kriteerit rekisteröintiin. Se saattaa edellyttää esimerkiksi terveystarkastuksia ja niissä ehkä myös tiettyjen raja-arvojen ylitystä. Rekisteriohje estää esimerkiksii liian vanhan nartun käyttämisen jalostukseen. Myös kasvattaja rikkeitä saatuaan voi saada Suomen Kennelliitolta rekisteröintikiellon. Tämän vuoksi rekisteripaperit on tae myös kasvattajan perusasioiden olemisesta kunnossa.


Miksi halpa koira ei kannata?

Koiran hinta on vain murto-osa koiran elinkustannuksia. On järkevämpi käyttää ostoon enemmän rahaa ja ostaa järjestäytyneen kasvattajan rekisteröity rotukoira, jos vaihtoehtona on rekisteröimätön tai alkuperältään tuntematon koira.

Eläinlääkärikulut nousevat helposti jo yhdellä kerralla yli pennun hinnan, jos koirassa ilmenee epäilyttäviä oireita sairauksista tai vioista. Salakuljetettu pentu ei ehkä maallikon silmään erotu rotukoiran vastaavasta pennusta, mutta se on todellinen aikapommi ostajalle. Tuomittavan pentutehtailun tavoite on saada paljon jälkeläisiä aikaiseksi jokaisesta emäkoirasta. Usein keinoakin kaihtamatta. Rekisteröimättömän pennun isä saattaa olla sen äidin veli tai oma isä. Tästä kaikesta epäilyksestä selviää ostamalla suomalaisen laadukkaan ja rekisteröidyn rotukoiran.

Muistilista vastuulliseen valintaan:
• Osta rekisteröity rotukoira
- Kaupat tehdään kirjallisesti Suomen Kennelliiton kaavakkeilla
- Mukaan tulee kirjalliset ruokinta- ja hoito-ohjeet
- Koira on mikrosirutettu ja sen mukaan saa eläinlääkärin todistuksen
- Kasvattaja auttaa koiran oston jälkeenkin

Suomen Koirankasvattajat ry, SuKoKa, on vuonna 1993 perustettu suomalaisten rotukoirakasvattajien etujärjestö, joka edustaa 2500 suomalaista rotukoirakasvattaja. SuKoKa kouluttaa jäsenistöään vuosittain useissa tilaisuuksissa sekä järjestää joukkoterveystarkastuksia jäsenkasvattajilleen.

www.sukoka.fi
#sukoka #sukokary #onnellinenrotukoira #vastuullinenkoirankasvatus #vastuullinenkoiranhankinta #vastuullinenkoirankasvattaja